opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yosssarian
    Drive
    • 2008
    • 79

Koledzy,

Jak w temacie czyli co myślicie? Moze ktoś użytkuje DUNLOP SPORT BLURESPONSE?
    w szukajce cos mi nie wyszukuje na forum...

Stosunkowa tania - tylko trochę się obawiam małej ilości opinii (nowość)

Mój profil - jazda raczej rekreacyjna - 20k rocznie z tego połowa autostrady (140km/h) - nie mam wielkich oczekiwać co do wody, ma być cicha

Komentarz

• raventes
      Rider
      • 2013
      • 343

Będzie Pan zadowolony

ale tu są tańsze .

Komentarz

• pepso
        Classic
        • 2009
        • 32

Czytałem ten wątek, czytałem.....
        I zamówiłem Dunlop SP Sport Bluresponse 195/65R15 91 H , zobaczymy jak będą się sprawowały. Na pewno zdam relację z tego jak mi się na nich jeździ.

Komentarz

• raventes
          Rider
          • 2013
          • 343

Czy ktoś z Was może mi powiedzieć czy różnica w głośności opon posiadających hałas na etykiecie np 69 dB , 72 dB jest zauważalna w czasie jazdy :?:

Podobno róznica 3 dB odpowiada 2 razy większej głośności. A jak jest w praktyce :?:

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

a ja sobie właśnie montuje jakieś tam 295/35/21..., do jakiegoś tam Q7... :szeroki_usmiech
            5700..., pzero rosso.. :wink:
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• xof
              Ambiente
              • 2012
              • 191

Zamieszczone przez raventes
              Czy ktoś z Was może mi powiedzieć czy różnica w głośności opon posiadających hałas na etykiecie np 69 dB , 72 dB jest zauważalna w czasie jazdy :?:

Podobno róznica 3 dB odpowiada 2 razy większej głośności. A jak jest w praktyce :?:
              Różnica zależy od wygłuszenia, poza tym zużyte 72 mogą być cichsze niż nowe 69 dB.

Komentarz

• zepter00
                RS
                • 2008
                • 2304

Zamieszczone przez leszekmw
                a ja sobie właśnie montuje jakieś tam 295/35/21..., do jakiegoś tam Q7... :szeroki_usmiech
                Co ty robisz?! No co ty robiszszsz...? Piłrełli są ostatnio "be" na forum :wink:

[ Dodano: Sro 26 Cze, 13 15:27 ]
                Zamieszczone przez raventes

W praktyce też. Są na to wzory fizyczne i było dużo czasu by to na kilka sposobów udowodnić. :wink:
                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• yosssarian
                  Drive
                  • 2008
                  • 79

Zamieszczone przez pepso
                  I zamówiłem Dunlop SP Sport Bluresponse 195/65R15 91 H , zobaczymy jak będą się sprawowały. Na pewno zdam relację z tego jak mi się na nich jeździ.
                  Poprosimy relację - jako że ciągle jestem przed zakupem.

Komentarz

• dato
                    L&K
                    • 2012
                    • 1431

Zamieszczone przez leszekmw
                    Tyż musiałem ostatnio 2szt 225 żonie awaryjnie i na szybko ogarnąć. Bo "o bulwa, ale ziemniak"
                    Na szczęście trafiłem na alledrogo po 400 z wysyłką, więc jakoś w miarę do przełknięcia. 225/45/17 91W

Komentarz

• pepso
                      Classic
                      • 2009
                      • 32

Zamieszczone przez yosssarian
                      Zamieszczone przez pepso
                      Poprosimy relację - jako że ciągle jestem przed zakupem.
                      Jestem po ok. 1200 km na nowych oponach. W porównaniu z poprzednimi, bardzo zużytymi Barumami jest bardzo cicho, opony dobrze trzymają na suchym i tłumią małe nierówności. Nie miałem okazji pojeździć w deszczu i podczas niższych temperatur ale na razie jestem zadowolony.
                      O spalaniu się nie wypowiem bo za mało kilometrów na nich zrobiłem.

Pozdrawiam.

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

właśnie przyjechały 225/45/17 dunlop sport maxx rt. ciekawa oponka , , bardzo lekka i miękka. podobno ma być wytrzymała na wybijanie , pożyjemy - zobaczymy .
                        opony pójdą do GVI gti.
                        cena 385.00 netto.

[ Dodano: Wto 09 Lip, 13 13:05 ]
                        blurespnsy sa bardzo fajnymi oponami , tylko mogły by być tańsze..

a może jest ktoś chętny na fv na opony 21" do Q7 :?: jakby co to na pw.
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Czy ktoś jeździ na 235/40/R18 Michelin Pilot Sport 2?

Komentarz

• LUKI
                            RS
                            • 2005
                            • 5776

Zamieszczone przez namo
                            Michelin Pilot Sport 2
                            bardzo dobra opona (posiada rant ochronny na felgę)

najlepsze jest to, że indeksy prędkości od 240 w górę (chociaż nie jestem pewny czy właśnie jest V, ale W - 270 i Y - 300 mają na pewno)

btw
                            oczywiście 225/40/18
                            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• yosssarian
                              Drive
                              • 2008
                              • 79

Dunlop SP Sport Bluresponse 195/65R15 91 H krótka subiektywna recenzjapony bardzo ciche nawet przy 120-140 km/h - zakręty na autostradach i ekspresówkach jak po sznurku ale już ciasne zakręty typu ślimaki (zjazdy z Trasy Toruńskiej) słabiutko i niepewnie. Napis "Sport" na oponie trochę na wyrost

Komentarz

• gusiak11
                                L&K
                                • 2013
                                • 1362
                                • Ford

Zamieszczone przez yosssarian
                                Napis "Sport" na oponie trochę na wyrost
                                ja bym raczej dopatrywał się ''ułomności'' profilu niż napisu ''sport''
                                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Założone roczne 235/40/R18 Michelin Pilot Sport 2 na neptuny 7.5x18.

Pierwsze 10 km pozytywne wrażenia, cichsza niż Dunlopy Sport Maxx. Mimo że 235 na 7.5 felgę to wygląda super, nic nie wystaje. Auto nie zesłabło :P

Komentarz

• b-bar01
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 985
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                                    ja bym raczej dopatrywał się ''ułomności'' profilu
                                    mam taki profil w moich Yokohamach i auto jeździ jak tramwaj po szynach :roll:
                                    yosssarian, kiedy robiłeś amortyzatory :?:
                                    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Skfarek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 4795
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

b-bar01, na prostej owszem ale każde 195/65/15 w zakręcie "połozy się" i bujnie na profilu, taki urok tego rozmiaru opony (jeździłem na kilku markach opon założonych w kilku autach, przykładowo tylko w octavi Turanza Ecopia i Dunlop Winterresponce - jeden pies). Nawet na prostej przy prawidłowym ciśnieniu w kołach przy szybkim skręceniu kierownica w lewo i w prawo da się wyczuć to bujnięcie. Pod tym względem np. 205/55/16 jest o niebo lepsza.
                                      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• kabanos
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 4544
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Skfarek
                                        b-bar01, na prostej owszem ale każde 195/65/15 w zakręcie "połozy się" i bujnie na profilu, taki urok tego rozmiaru opony (jeździłem na kilku markach opon założonych w kilku autach, przykładowo tylko w octavi Turanza Ecopia i Dunlop Winterresponce - jeden pies). Nawet na prostej przy prawidłowym ciśnieniu w kołach przy szybkim skręceniu kierownica w lewo i w prawo da się wyczuć to bujnięcie. Pod tym względem np. 205/55/16 jest o niebo lepsza.
                                        Dokładnie. Zwłaszcza w OI czuje się bujanie budy przy rozmiarze opony 195/65/R15. Mnie to denerwowało, więc zagościły 205/55/R16 dodatkowo XL-ki i już nie mam takich problemów.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• LUKI
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5776

Założone roczne 235/40/R18 Michelin Pilot Sport 2 na neptuny 7.5x18.
                                          możesz wrzucić kilka fotek jak to siedzi na 7.5?
                                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• yosssarian
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 79

Zamieszczone przez b-bar01
                                            Zamieszczone przez gusiak11
                                            ja bym raczej dopatrywał się ''ułomności'' profilu
                                            mam taki profil w moich Yokohamach i auto jeździ jak tramwaj po szynach :roll:
                                            yosssarian, kiedy robiłeś amortyzatory :?:
                                            Całe zawieszenie robiłem X/2012 - u DobregoGrzesia więc to nie to zresztą ten sam ciasny zakręt na wyząbkowanych Kleberach o niebo lepiej. Natomiast nie wiem jak to się stało ale pomyliłem rozmiar oponki - mam 205/60/15 i tego dotyczyła moja recenzja

Komentarz

• fan
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 760

Zamieszczone przez namo
                                              Założone roczne 235/40/R18 Michelin Pilot Sport 2
                                              A Ja sie zastanawialem,czy 205/50/R17 nie beda za szeroki do 1.4tsi Zalozylem oponki Barum Bravuris 2 i w sumie jestem zadowolony.Delikatnie zabkuja i chyba troche szybciej sie zuzywaja,ale kilka razy przejechalem ekstremalne trasy(po kilkadziesiat ostrych zakretow w gore i dol na odcinku kilkunastu kilometrow)wiec moze to jest przyczyna.Ogolnie kupilem bo nie sa drogie(300zl).
                                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• jamesbondzio
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1174
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Ja mam Yokohamy 225/45/R17 w 1.4 TSI . Jak zobaczysz pod klapką wlewu paliwa to maksymalny rozmiar do tego auta;-)

Jak dla mnie super ;-)
                                                kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• fan
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 760

Zamieszczone przez jamesbondzio
                                                  Ja mam Yokohamy 225/45/R17 w 1.4 TSI . Jak zobaczysz pod klapką wlewu paliwa to maksymalny rozmiar do tego auta;-)

Jak dla mnie super ;-)
                                                  Tylko,ze Ty masz troszke podciagnieta moc i moment,wiec Twoja 1.4TSI lepiej daje rade z takim rozmiarem.
                                                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• marcinx8
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 12

Ja jeżdzę na 205/55/16V Bridgestone Turanza ER300 i świetnie się sprawują a na zimę 195/65/15 Goodyear UG8 też bardzo polecam
                                                    Malczik

Komentarz

Pracuję...